Hayatın boyunca tek bir şey pişirme hakkın var deseler, hiç düşünmeden ekşi mayalı ekmek derim. Ekşi mayaya bir sene önce başladım. Dr Oetker’in ekşi mayasını kullandıktan sonra neden biz yapmıyoruz dedik. O gün bugündür ekşi mayalı ekmek yapıyorum.
Ekşi mayalı ekmek yapmak için öncesinde ekşi mayayı oluşturmak gerekiyor. Bunun için yerli yabancı pek çok tarifi araştırdım. Youtube’da gün gün ekşi maya yapılışını anlatan bir videoya denk geldim. Hem de türkçe olarak. Mayamı orda anlatılanlara göre yaptım. Sonuç gayet başarılıydı. Video linkini buraya bırakıyorum. Emekleri için Buğday Tanesi’ne çok teşekkürler. Eğer ekmek yapımına ilgi duyuyorsanız ekşi mayanızı yapmaya hemen başlayın derim.
İlk yaptığım ekşi mayalı ekmeği Cafe Fernando’nun tarifiyle yaptım. Mayam daha yeni olduğu için biraz sert bir ekmek olmuştu. Sonraki ekmeklerim giderek daha iyi olmaya başladı. Burda bir teşekkür de Cafe Fernando’ya. Bizi Tartine Bread tarifi ve kitabıyla tanıştırdığı için. Sonra bu işe iyice merak saldığım için kitabı da edindim.
Burda klasik tartine ekmeği ve yine aynı yöntemle yaptığım çavdar ekmeğini anlatmaya çalıştım. Büyük oranda kitaba bağlı kalsam da ufak değişiklikler yaptım.
İlk başlarda sadece klasik tartine ekmeğini yapıyordum. Çavdar ekmeğine göre daha fazla kabaran ve daha elastik bir yapıda. Çok güzel bir ekmek oluyor, çok severek yapıyorum. Sonra, arada çavdar ekmeğine de yöneldik. Ha, %100 çavdar ekmeği mi oluyor derseniz, tabiki değil. Çünkü, ilk olarak Sinangil markasının çavdar ununu kullanıyorum. İçindekiler kısmına bakarsanız sadece çavdar unu olmadığını görürsünüz. Ve ikinci neden; ekşi mayamı, beyaz ve tam buğday unla besliyorum. Elbette %100 çavdar unu kullanarak yapılan ekşi mayalı ekmekler daha sağlıklı, ama diğerlerine nazaran sıkı yapıda ve nemli oluyor.
Havanın sıcak veya soğuk oluşu da ekmek için önemli. Yazın ekşi maya daha çabuk aktifleşir. Sıcakta hamurumuzun ekşimemesi için süreyi kısaltmak gerekebilir. Kışın ise hamurun tüm dinlendirmelerini, fırında yanında 1 bardak kaynar suyla yaparsak, ortamı mayanın gelişmesine uygun sıcaklığa getirmiş oluruz.
Ekmek yapmaya yeni başlayanlar için önce klasik tartine ekmeğinden başlamanızı tavsiye ederim. Hamurun o güzel dokusunu hissetmelisiniz. Çavdar ekmeğini denemek isterseniz benim kullandığım şurdaki Sinangil marka çavdar ekmek ununu kullanmanızı öneririm. Çünkü, her unun su kaldırma oranı farklıdır. Başka bir çavdar unuyla denemedim. Klasik tartine ekmeğinde ise ekmeklik beyaz un kullanmalısınız. Ulaşabildiğim ve bildiğim tek ekmeklik beyaz un Metro’da satılan Aro marka un. Bulamazsanız herhangi bir organik beyaz un kullanabilirsiniz. Çünkü, büyük marketlerde bile ekmeklik beyaz un bulmak zor hatta imkansız. Genelde ticari kullanım için 25-50 kg’lik paketlerde satılıyor.
İnanın, ekşi mayalı ekmek yapmak, tarifi okumaktan daha kolay. İlk kez deneyeceklere çok karmaşık gelebilir. Bir iki defa yaptıktan sonra öyle olmadığını anlayacaksınız. İlk seferde mükemmel ekmeğe ulaşmayı beklemeyin. Tecrübe kazandıkça ve mayanız eskidikçe daha iyi olacak.
Ekşi Mayalı Ekmek Malzemeleri; |
450 gr ekmeklik beyaz un
50 gr tam buğday unu 350 + 25 gr su 100 gr aktif ekşi maya 10 gr tuz |
Hazırlanışı; |
Not: Kışın hamuru fırına vermeden buzdolabından 1 saat öncesinde çıkarmak daha iyi olabilir.
|
- Ekşi Mayalı Çavdar Ekmeği
Ekşi Mayalı Çavdar Ekmeği Malzemeleri; |
|
Hazırlanışı; |
|
- Bizi instagramdan @istebutarif adıyla takip edebilirsiniz.