Birkaç turta/tart tarifi okumuşsanız, hepsinin aynı şeyden bahsettiğini bilirsiniz. Malzemeler soğuk olmalı, hızlı hareket edilmeli ve tereyağ kesinlikle erimemeli. Bunlar, kıyır kıyır, milföyümsü bir hamur için göz ardı edilmemesi gereken önemli noktalar.
Hamurun yapımı, ilk kez yapacaklar için zor olabilir. Pek çok tarif okuyup, araştırsanız da hamurun olup olmadığını anlamak tecrübe istiyor. Fazla mı karıştırdım, suyu az mı, yoksa fazla mı ekledim gibi sorular sorular…
Okuduğum onlarca tarife göre, mevsime göre unun aldığı su miktarı değişiyormuş. Yazın daha az, kışın daha çok su alıyormuş ki hak verdim. Havadaki nemle alakalı.
Kullandığım kalıp ölçüsü 28 cm olduğu için, 400 gr unla yaptığım oranlama rahat bir şekilde yeter diye düşündüm. Yeterli de geldi ancak, hiç hamur artmadı. Tıpatıp uydu. Bu iyi birşey gibi görünse de 1-2 cm daha küçük bir turta kalıbıyla, hamur yetecek mi derdi olmadan daha rahat çalışabilirsiniz.
Eğer fazla ekşi sevmiyorsanız, içi için kullandığınız şeker miktarını arttırmanızı öneririm. Evde az şekerli tercih edildiği için yarım bardak bizim için yeterli oldu.
Turtanın üst hamurunu, klasik Amerikan turtası şekli yerine kurabiye kalıplarıyla kesip düzenleyebilir veya sepet örgüsü yapabilirsiniz. İnternette bir sürü güzel örneğine rastlayabilirsiniz. Kenar şekillendirmesinin fotoğrafını çekmeyi atladığımız için internetten bulduğum bir görsele link ekledim. Hareket çok basit ama, kelimelere dökerek anlatınca çok karışık oldu.
Taze pişmiş bir turtanın dilim fotoğrafını çekmek gerçekten zor işmiş. Çünkü düzgün bir dilim kesmek imkansız. Bıçağı değdirdiğiniz anda dağılan hamur, tabağa doğru süzülen elmalar 🙂 Gerçekten saatlerce bunun için mi uğraştım diye düşünebilirsiniz. Hep olumsuz şeyler yazdım galiba. Nefis tereyağlı hamur ve tarçına bulanmış elmanın ekşi tatlı tadını sevenler için bu tarif 🙂
Elmalı Turta Malzemeleri; |
Hamuru için;
İçi için;
Üzeri için;
|
Hazırlanışı; |
|